30 mei - Op en neer naar Finisterre

Goed geslapen. Om 7 uur eruit, een karig Spaans ontbijt met een grote bak koffie en, ondanks de regen, op pad. Het was zwaar bewolkt en het regende constant. Wij hadden wel het geluk dat het niet zo koud was. Bovendien begonnen wij met een behoorlijke klim wat automatisch het lichaam opwarmt, dus het gevaar van bevangen worden door de kou was daarmee getackeld. Het was een saaie rit temeer omdat zicht nauwelijks groter was dan 100 meter. Afijn, op en af, richting Finisterre.

Er werd stevig doorgereden en aangekomen op de kaap bleek het zicht nog steeds minimaal te zijn, wat wij dan ook erg jammer vonden omdat volgens de plaatjes, welke wij over de kaap gezien hebben, een mooi beeld gaven van hetgeen daar te zien zou zijn.

Pas op de terugweg zijn wij gestopt voor koffie. De bezoekers in de bar zaten vrijwel allemaal aan de jacobsschelp en/of met een gerecht met witte bonen en varkensvlees. Wij hadden inmiddels trek en hebben beiden besteld en spreekwoordelijk ‘burgemeester gemaakt’. Het smaakte dan ook geweldig na een inspanning van enkele uren.

Het bezoek aan Finisterre was letterlijk en figuurlijk in het water gevallen, niet dat wij het gevaar liepen kopje onder te gaan, maar feit was wel dat het water ons in de schoenen stond, wat het bewijs was van de vele regen die wij te verduren hebben gehad.

Drie dagen zijn wij met z’n drieën geweest en morgen zal Kees (uit Boxtel) ons verlaten om woensdag via Londen naar huis te vliegen. Ik zal in ieder geval starten met de terugreis, samen met Tonny de Vaan over de camino Northe wat op voorhand geen sinecure is.

Tijdens de vandaag gereden tocht hebben wij een opmerkelijke ontdekking gedaan. Mijn maatjes wezen mij er op dat mijn fiets niet helemaal speurde, waar ik zelf niets van gemerkt heb. Wij hebben daarna het een en ander grondig bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat ook mijn frame een opdonder heeft gehad. Bij nader inzien is het enkele weken eerder al gebeurd toen ik in een overgangssleuf tussen de weg en een brug reed. Ik wist wel dat dit een grote onverwachte klap gaf, maar had niet in de gaten dat dit zulke gevolgen voor mijn fiets had.

Uiteindelijk zijn wij na de nodige klimkilometers weer terug in de Auberge in Olveiroa en hebben wij onze slaapzaal weer opgeëist, om morgen de rit naar Santiago in 1 dag te kunnen maken. Ik heb zojuist uitgebreid de was gedaan, gedoucht en het bed in orde gebracht en schrijf nu natuurlijk het verslag.

Het plan is: morgen aankomst in Santiago waarmee hier aangegeven wordt dat het terugtellen is begonnen richting Nederland, richting huis. Dik 3000 km heb ik inmiddels afgelegd op mijn fiets en het af tellen is begonnen om uiteindelijk te finishen in mijn vertrouwde Bakel tussen mijn dierbaren en mijn geweldige familie. Morgen verder, weer naar Santiago…………

Dagafstand 74,17 km
Gemiddelde 15,74 km/uur
Max. snelheid 60,38 km/uur
Daghoogte 1360 meter

10 reacties op 30 mei – Op en neer naar Finisterre

  • Geert&Janna

    Hoi Johannes .

    Bijna alle verslagen gelezen, prachtig .maar het was soms wel afzien begrijpen we.
    hou je nog even sterk voor de terug tocht , dat lukt je vast wel.
    we horen later wel weer . wij gaan dinsdag naar de noordkaap er even tussen uit.
    voor mijn verjaardag zijn we er weer .

    wij wensen je een heel goeie terug reis, de groetjes va Geert&Janna.

  • Eric van den Broek

    Beste Johannes,

    Weer eens tijd genomen om te volgen hoe het met onze fietser is uit de Beatrixstraat. Geweldige verhalen, mooie foto’s en Wim zal ook wel blij zijn met zo’n reclame. Niet dat hij er iets aan heeft maar toch je staat er strak op kerel. Ik moet zeggen het heeft indruk op mij gemaakt.
    Ga zo door super.

    Groeten uit de buurt Eric

  • René

    Hé Frederico,

    Die 3000 km hadden er iets minder kunnen zijn als ge
    Cordeba niet meetelt jonge…….

  • Inge Bellemakers

    Heey pap,
    Maar liefst 3000 km op de teller, 5 weken verder, en ons pap is nog niet een beetje verslapt!!
    Nog steeds enthousiast, fit, en boeiende verhalen! Tja, wie doet je dat na, en wie neemt je dit avontuur nog af!! (Niemand die ik ken in ieder geval!) Je mag blij en trots zijn op dit grote avontuur! Al jaren een droom en nu iedere dag opnieuw werkelijkheid!
    Ik had niet verwacht dat dit zo bijzonder zou worden… Ik wist natuurlijk niet hoe het zou zijn om ons pap zo lang te missen, maar met deze site ben je dichter bij dan dat ik had durven denken. Deel 3 is begonnen, en dat gaat richting Boakel! Blijf aan jezelf denken, niets forceren en alles op je eigen tempo, is mijn (uhum) wijze raad!
    Doe je best en GENIET (doen wij ook iedere keer als we weer een van de prachtige verhalen lezen)
    Dikke X oit stippent

  • Besy van de Mortel

    Proficiat met deze geweldige prestatie. Je hebt een droom in vervulling laten gaan en dat heb je vooral aan jezelf te danken. Geweldig voor jezelf, maar ook voor ons omdat wij mogen meegenieten door je prachtige en inspirerende verhalen. Blijf genieten en beleef net zoveel plezier aan de tocht richting Bakel!
    Houdoe!
    Betsy

  • jan van der kruisjkruis

    Hallo Johannes,

    Geen dag zonder jou. Prachtig zoals jij deze tocht beleeft.Ik ben echt jaloers op je. Nu richting Bakel.Je ziet er afgetraind uit.Moet ook wel met al die bulten. Vele groeten

    Jan van der Kruis

  • Anita van den Broek

    Hoi Johannes,

    Petje af voor jou, Peter leest iedere avond je verhalen en is al ongerust als er een dag niet geschreven is, wij zullen blij zijn als je weer thuis bent.
    Nog veel plezier en goede reis terug.

    liefs Anita

    p.s.’hebben ze daar geen kapper??

  • Henriëtte Janssen

    Beste Johannes,

    Ik kreeg je site doorgemaid van Lilian. Helaas kan ik nu pas “aanhaken”. Ik heb het eerste deel van je prachtige tocht gemist. Maar….ik ga alsnog genieten van alle beschrijvingen die je hebt geplaatst op deze site. In het najaar van 2009 hebben we een klein stukje van je route zelf gefietst ( Sevilla en omgeving 800 km)de zng bakoven. Voor het geval dat je niet weet wie ik ben: we spinnen samen op de woensdagavonden ( in het winterseizoen)

    Heel veel fietsgroeten en succes met je tocht!

    Henriëtte Janssen

  • Dag Johannes,
    Nog gauw onder het voetbaleven naar jou mailen.Je bent dus op de terugreis,dan zien we je toch nog terug!! Wij gaan Zondag naar de Bellebroeken dag,we zullen je missen! En de 11e juni gaan we naar Noorwegen naar Martijn. Maar ook van daaruit zullen we je volgen!
    Ik heb vanmorgen de laatste drie verhalen aan ome Martin voorgezen,dan genieten we er samen van.
    Wel vervelend dat je fiets een beetje pech heeft,wordt het helemaal een prestatie!!
    Johannes voor jou goed weer en slaap lekker!Tot morgen !het is nu 3-1 voor Nederland!!
    Heel veel groetjes,ome Martin en tante Mien Bell.

  • Titus en Jay

    hello Johannes

    die baard begint al goed te groeien binnekort kun je hem rond je nek knopen

    met veel genoegen lees ik je reis verslag de levenslust straald ervanaf

    ga verder op je eigen pees forceer niets het komt niet neer op een dag

    LEEF JE DROOM EN GENIET VAN HET MOMENT OP JOU SUCCES BEST TITUS EN JAY